Στις υπερδραστήριες πρωτοποριακές επιχειρήσεις του κλάδου της καφεστίασης και της φιλοξενίας συντελείται στις μέρες μας μια αθόρυβη επανάσταση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κλάδος της HoReCa είχε συνδεθεί με την υπερβολή και τη σπατάλη. Πλέον όχι μόνο επαναπροσδιορίζεται αλλά ηγείται στην αειφορία, με πολλές επιχειρήσεις να αποδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα δεν είναι τάση αλλά αναγκαιότητα. Πολυάριθμες επιχειρήσεις υιοθετούν σήμερα βιώσιμες πρακτικές, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική τους ενδυνάμωση. Ως εκ τούτου, αποδεικνύουν ότι η οικολογική συνείδησηκαι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρξουν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κοινωνικό πρόγραμμα Zero Waste HoReCa το οποίο έρχεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa προκειμένου να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη της Coca-Cola και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσα στο 2024, 2.010 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη 26μελή κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έλαβαν Zero Waste Διάκριση για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στους τέσσερις παραπάνω τομείς στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, 11 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, λαμβάνοντας ειδικά χρηματικά έπαθλα.
Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει ότι κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία και μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε αταλάντευτα προς μια πιο υπεύθυνη και οικολογική κατεύθυνση.
Η απονομή των διακρίσεων και των επάθλων πραγματοποιήθηκε στην ειδική τελετή βράβευσης «Zero Waste HoReCa Awards»τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της έκθεσης HoReCa 2025, με την παρουσία προσωπικοτήτων του δημόσιου χώρου και της επιστημονικής κοινότητας. Με τη Χρυσή Διάκριση βραβεύτηκε το ξενοδοχείο Elissa Lifestyle Beach Resort, μέλος των Ella Resorts, που δραστηριοποιείται στη Ρόδο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πάνος Τρίγκας, Quality Assurance & Compliance Director, Ella Resorts, περιγράφει τους τρόπους που μπορεί μια δημιουργική ιδέα να μετατραπεί σ’ ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και εξηγεί γιατί η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας.
—Μια δημιουργική ιδέα πώς μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο; Τι σας έχει δείξει η εμπειρία σας;
Mε στρατηγική, προσαρμοστικότητα και συνεχή βελτίωση. Από την εμπειρία μου, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα, όπως η μείωση των αποβλήτων τροφίμων σε ένα ξενοδοχείο, κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση βιώσιμων μενού, εστιάζοντας σε τοπικά και εποχικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα για μικρότερες μερίδες. Επιπλέον, η διαχείριση των αποθεμάτωνμέσω παρακολούθησης και χρήσης των πρώτων υλών πριν από τη λήξη τους συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης. Η εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των πελατών για υπεύθυνη παραγγελία είναι επίσης κρίσιμη. Στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν το μοντέλο, ενώ η χρήση τεχνολογίας για την παρακολούθηση και ανάλυση της σπατάλης βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, η δωρεά πλεοναζόντων τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις μειώνει τα απόβλητα και υποστηρίζει την κοινότητα. Η επιτυχία έρχεται με τη δέσμευση για βιωσιμότητα, καινοτομία και ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.
—Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας ως προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος;
Η μεγαλύτερη σχετική πρόκληση αφορούσε την προμήθεια βιώσιμων υλικών. Ο περιορισμός της χρήσης πλαστικών απαιτεί χρόνο και συνεργασία με προμηθευτές για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως βιοδιασπώμενες συσκευασίες ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας επηρεάζεται από τις πρακτικές των προμηθευτών μας και η αναζήτηση συνεργατών που να μοιράζονται τις περιβαλλοντικές μας αξίες απαιτεί χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Η πρόκληση ήταν η ισορροπία μεταξύ των βιώσιμων λύσεων και των επιχειρηματικών αναγκών, καθώς η διαδικασία απαιτεί υπομονή και συνεχή δέσμευση για αλλαγή.
—Με ποιους τρόπους μπορεί ένα ξενοδοχείο όπως το δικό σας στη Ρόδο να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση στη χώρα μας;
Για ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης απαιτεί συνδυασμό στρατηγικών που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές.
Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του ξενοδοχείου. Με τη χρήση ηλιακών πάνελ και της γεωθερμικής ενέργειας ένα ξενοδοχείο μπορεί να μειώσει την εξάρτησή του από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά του.
Παράλληλα, η χρήση αντλιών θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης συμβάλλει στην αποδοτικότερη ψύξη/θέρμανση και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Τα εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, που περιλαμβάνουν ρύθμιση κλιματισμού με εγκατεστημένους αισθητήρες παρουσίας και μαγνητικών επαφών στα ανοίγματα, οι οποίες ενεργοποιούν ή διακόπτουν τον κλιματισμό με το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους, μειώνουν την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.
Η χρήση λαμπτήρων LED, αυτοματισμών και έξυπνων συστημάτων φωτισμού συμβάλλουν, επίσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, η εξοικονόμηση νερού είναι κρίσιμη με τη χρήση τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες υπέρυθρων στους κοινόχρηστους νιπτήρες, η τοποθέτηση μπαταριών μειωμένης ροής στους νιπτήρες και στις λεκάνες των WC στα δωμάτια πελατών, που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης.
Επιπλέον, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η εγκατάσταση σταθμών ανακύκλωσης βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική με την ενίσχυση της χρήσης τοπικών προϊόντων και εποχικών τροφίμων στο μενού.
Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πελατών είναι εξίσου σημαντική για να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε βιώσιμες πρακτικές και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για υπεύθυνη κατανάλωση.
Τέλος, η συνεργασία με προμηθευτές που ακολουθούν περιβαλλοντικά υπεύθυνες διαδικασίες και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση πόρων συμβάλλουν στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, ενισχύοντας την πράσινη μετάβαση και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
περισσότερα στο LIFO.gr