Notos News - Ακούς - Βλέπεις - ΔιαβάζειςNotos News - Ακούς - Βλέπεις - ΔιαβάζειςNotos News - Ακούς - Βλέπεις - Διαβάζεις
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗShow More
    «Για όνομα του Θεού! Άνθρωποι είμαστε»: Συνέντευξη – παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά για τα Τέμπη
    25/02/2025
    «Μύλος» με την Ουκρανία – Ο Τραμπ ζητά από τους υπόλοιπους G7 να μην χαρακτηρίζουν «επιθετική» τη Ρωσία
    20/02/2025
    Σε «κινούμενη άμμο» το πολιτικό σκηνικό
    03/01/2025
    Τελευταία ανασκόπηση Μητσοτάκη για το 2024: Προχωράμε στο νέο έτος με συνέπεια, ώστε η ζωή όλων να γίνει καλύτερη
    29/12/2024
    Κοιμούνται όρθιοι, πληρώνουν και …ξενοδοχείο! Ευρωπαϊκή έκθεση ανατρέπει πλήρως το success story Μητσοτάκη
    23/12/2024
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑShow More
    Φορολογικές δηλώσεις 2025: Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής
    25/06/2025
    Πώς πρέπει να δηλώνονται τα ενοίκια στην Εφορία για να επιστραφεί ένα ολόκληρο τον Νοέμβριοa
    26/04/2025
    Φορολογικές δηλώσεις 2025: Επιτάχυνση στις επιστροφές φόρου με αυτοματοποιημένα συστήματα
    24/04/2025
    Διαγράφονται τα χρέη σε χιλιάδες νοικοκυριά:
    06/02/2025
    Κούρεμα προσαυξήσεων & εξόφληση χρεών στους δήμους σε 60 δόσεις
    14/01/2025
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΑΙΔΕΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    Νέος υπουργός Μετανάστευσης ο Θάνος Πλεύρης
    28/06/2025
    ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο ακόμη παραιτήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας
    28/06/2025
    Ο Μελ Γκίμπσον στο Άγιον Όρος – Στη Μονή Χιλανδαρίου για πνευματική απομόνωση
    28/06/2025
    Στο «σφυρί» 323 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα
    28/06/2025
    Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις
    27/06/2025
  • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟShow More
    Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας – Δήμου Σίφνου για την β’ φάση του έργου των δικτύων αποχεύτευσης και ΕΕΛ Απολλωνίας και Αρτεμώνα
    10/03/2025
    Υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης βελτίωσης της επαρχιακής οδού Κως – Αεροδρόμιο
    23/01/2025
    Η αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού των Απολλώνων Ρόδου, εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027» με απόφαση του Περιφερειάρχη
    17/01/2025
    Την ένταξη του Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Λέρου στο Πρόγραμμα«Νότιο Αιγαίο 2021-2027» υπέγραψε ο Περιφερειάρχης
    15/01/2025
    «ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΈΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ FOODEXPO GREECE 2025, ΣΤΟ ΑTHENSMETROPOLITAN EXPO-ΣΠΑΤΑ-ΑΘΗΝΑ, 8-10ΜΑΡΤΙΟΥ 2025»
    10/01/2025
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
    • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    • ΚΥΚΛΑΔΕΣ
    • ΡΟΔΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ
    ΤΟΠΙΚΑShow More
    Στο Δήμο της Ρόδου… το μαγικό ραβδάκι του Harry Potter!
    14/02/2025
    Βολές κατά του Δημάρχου από την Μάνθα Ζιώγου Άνθρωπος με υποτυπώδες ήθος, όποιο ύψος κι αν έχει στα μάτια μου είναι Κοντορεβιθούλης και πολιτικά νάνος!
    11/02/2025
    Γιάννης Βαληνάκης, πρώην υφ/ργός Εξωτερικών στον topfm: “Εξωραϊσμός» στον διάλογο με την Τουρκία – Στηρίζεται σε αστήριχτες ελληνικές ψευδαισθήσεις” (ηχητικό)
    29/11/2024
    Στο αρχείο οδεύουν καταγγελίες για σεξουαλικά αδικήματα εις βάρος 50χρονου πατέρα
    29/11/2024
    Αίσιο τέλος στη νέα περιπέτεια των τριών ανήλικων παιδιών που εξαφανίστηκαν στη Ρόδο
    28/11/2024
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣShow More
    Ποια είναι η νέα τολμηρή ταξιδιωτική τάση που κερδίζει έδαφος
    28/06/2025
    Ασφάλεια και Ανάπτυξη στις Ελληνικές Θάλασσες
    24/06/2025
    Η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός κρουαζιέρας και μακροχρόνιος εταίρος
    24/06/2025
    ΤτΕ: Πάνω από 4,1 εκατομμύρια οι τουρίστες το πρώτο τετράμηνο
    23/06/2025
    Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον τομέα του τουρισμού
    11/05/2025
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    Show More
    Top News
    Η πρόβλεψη της τεχνητής νοημοσύνης για τα δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε!
    20/03/2024
    Βετεράνοι Ρόδου/Διαγόρα με πρόεδρο τον Λευτέρη Μαυρουδή
    26/11/2024
    Απίστευτο: Εισιτήριο στο «πέταλο» για τον τελικό του Conference πωλείται 3.558 ευρώ!
    13/05/2024
    Latest News
    Αποκλειστικό..Συνέντευξη του νέου πρόεδρου της ΚΑΕ ΚΟΛΟΣΣΟΣ στον Γιάννη Αρφαρά NOTOSNEWS 97,8
    24/05/2025
    Madrid Open: «Λύγισε» η Σάκκαρη απέναντι στη Σβιτόλινα
    29/04/2025
    Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων από… χρυσάφι: Η FIFA δίνει μέχρι και 115 εκ. ευρω στον νικητή της διοργάνωσης
    27/03/2025
    Μπράβο ρε μάγκες, 1.000 μπράβο! Δωρίζουν 200.000 ευρώ σε κοινωφελές ίδρυμα
    27/03/2025
Reading: Το τζιν τόνικ επηρεάζεται από την… κλιματική κρίση – Πώς μπορεί ν’ αλλάξει δραματικά η γεύση του
Share
Font ResizerAa
Notos News - Ακούς - Βλέπεις - ΔιαβάζειςNotos News - Ακούς - Βλέπεις - Διαβάζεις
Font ResizerAa
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΑΙΔΕΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
    • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
    • ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
    • ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    • ΚΥΚΛΑΔΕΣ
    • ΡΟΔΟΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Follow US
  • Advertise
© 2024
Notos News - Ακούς - Βλέπεις - Διαβάζεις > ΑΡΘΡΑ > ΥΓΕΙΑ > Το τζιν τόνικ επηρεάζεται από την… κλιματική κρίση – Πώς μπορεί ν’ αλλάξει δραματικά η γεύση του

Το τζιν τόνικ επηρεάζεται από την… κλιματική κρίση – Πώς μπορεί ν’ αλλάξει δραματικά η γεύση του

notosnews
Last updated: 28/06/2025 11:59
notosnews
Share
7 Min Read
SHARE
Μια πρωτοποριακή μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Ζυθοποιίας και Αποσταγματοποιίας (ICBD) του Πανεπιστημίου Heriot-Watt υποδηλώνει ότι οι όλο και πιο ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το γευστικό προφίλ των καρπών του κέδρου, του βασικού συστατικού που δίνει στο τζιν τη χαρακτηριστική του γεύση.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και τα καιρικά φαινόμενα μεταβάλλονται απρόβλεπτα, οι καρποί του κέδρου που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τζιν ενδέχεται να αρχίσουν να χάνουν ή να μεταβάλλουν τα παραδοσιακά αρωματικά τους συστατικά, με αποτέλεσμα το τζιν να έχει γεύση αισθητά διαφορετική από αυτή που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές.

Η καρδιά του τζιν

Τα μούρα του κέδρου είναι απαραίτητα για το τζιν. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσε να ονομάζεται νόμιμα τζιν σύμφωνα με τους νόμους της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι απαιτούν η κυρίαρχη γεύση να προέρχεται από τον κέδρο (Juniperus communis).

Αυτά τα μικρά, μπλε-μοβ μούρα προσδίδουν στο ποτό τις χαρακτηριστικές νότες πεύκου, ξύλου και λουλουδιών, που είναι καθοριστικές για τον χαρακτήρα κάθε τζιν, από το παραδοσιακό London Dry έως τις σύγχρονες, πειραματικές ποικιλίες.
Ωστόσο, οι αρωματικές ενώσεις των καρπών του κέδρου -ειδικά τα τερπένια και τα αιθέρια έλαια που τους προσδίδουν τη μοναδική γεύση τους- επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά.

Αυτό περιλαμβάνει παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, η έκθεση στον ήλιο και ακόμη και το υψόμετρο της περιοχής καλλιέργειας. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «terroir» στον κόσμο του κρασιού, τώρα διερευνάται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και στον κέδρο.

Επιστημονικά ευρήματα από όλη την Ευρώπη

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the Institute of Brewing, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν πώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες επηρεάζουν τη χημική σύνθεση των καρπών του κέδρου. Συγκέντρωσαν και απόσταξαν δείγματα κέδρου από διάφορες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Αλβανία, η Βοσνία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και η Ιταλία.

Είναι σημαντικό ότι τα δείγματα αυτά προέρχονταν από διάφορες χρονιές συγκομιδής, επιτρέποντας στους επιστήμονες να αξιολογήσουν πώς οι κλιματικές διακυμάνσεις στο πέρασμα του χρόνου —και όχι μόνο η γεωγραφική θέση— επηρεάζουν την ανάπτυξη της γεύσης.

Η έρευνα αποκάλυψε σαφείς διαφορές στα γευστικά προφίλ των καρπών του κέδρου από διαφορετικές περιοχές και έτη. Ορισμένοι καρποί είχαν πιο λουλουδένιες και εσπεριδοειδείς νότες, ενώ άλλοι είχαν πιο έντονες ξυλώδεις, γήινες ή ακόμη και μουχλιασμένες νότες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι διαφορές συνδέονταν στενά με τις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, όπως οι βροχοπτώσεις και η ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεύση

Η Δρ. Annie Hill, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt και μία από τις επικεφαλής ερευνητές της μελέτης, εξήγησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Ήδη παρατηρούμε αλλαγές στη χημεία των φυτών σε όλο τον κόσμο, από τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στο κρασί, μέχρι τον λυκίσκο που χρησιμοποιείται στην μπύρα. Το κέδρο δεν αποτελεί εξαίρεση», δήλωσε η ίδια.

Η Hill σημείωσε ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι παρατεταμένες ξηρασίες επηρεάζουν τη βιοσύνθεση βασικών αρωματικών ενώσεων στα φυτά. Στα μούρα του κέδρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση ορισμένων τερπενίων που συμβάλλουν στη γλυκύτητα και στις νότες εσπεριδοειδών, ενώ ενδέχεται να αυξήσει τις πικρές ενώσεις.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να μεταβάλει ελαφρώς ή δραματικά τη γεύση του τζιν, ακόμη και αν οι μέθοδοι παραγωγής παραμείνουν οι ίδιες.

Ουσιαστικά, ακόμη και οι παραδοσιακές μάρκες τζιν -εάν συνεχίσουν να προμηθεύονται κέδρο από τις πληγείσες περιοχές- θα μπορούσαν να αρχίσουν να έχουν διαφορετική γεύση. Για ένα ποτό με τόσο πλούσια ιστορία και τελετουργικό χαρακτήρα όπως το τζιν τόνικ, αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή.

Απειλή για την παράδοση και ευκαιρία για καινοτομία

Για τα αποστακτήρια τζιν, οι επιπτώσεις αυτής της μελέτης είναι ανησυχητικές. Οι μάρκες που βασίζονται σε σταθερά γευστικά προφίλ για τα προϊόντα τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις στην προμήθεια αξιόπιστων βοτάνων με σταθερή γεύση. Οι παραγωγοί ενδέχεται να χρειαστεί να εξερευνήσουν νέες γεωργικές περιοχές, να πειραματιστούν με την ανάμειξη διαφορετικών πηγών αρκεύθου ή ακόμη και να εξετάσουν γενετικά ανθεκτικά στελέχη του φυτού.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για καινοτομίες στην παραδοσιακή απόσταξη. Όπως συμβαίνει με τον καφέ μιας ή το ουίσκι μικρής παραγωγής, οι αποσταγματοποιοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να δίνουν έμφαση στο μοναδικό terroir των καρπών κέδρου που καλλιεργούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες ή σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το «τζιν επηρεασμένο από το κλίμα» θα μπορούσε να γίνει μια νέα κατηγορία, αναδεικνύοντας τη διαφοροποίηση ως χαρακτηριστικό και όχι ως ελάττωμα.

Σήμα συναγερμού

Πέρα από τις επιπτώσεις για το τζιν, η μελέτη συμβάλλει σε μια ευρύτερη κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια γεωργία και την παραγωγή. Υπενθυμίζει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκτείνονται πέρα από προφανείς τομείς όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας ή το λιώσιμο των πολικών πάγων — φτάνουν μέχρι τα ίδια τα συστατικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ακόμη και σε ένα φαινομενικά απλό κοκτέιλ.

Το τζιν, όπως το κρασί, ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι, βασίζεται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ κλίματος και καλλιέργειας.
Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη διαθεσιμότητα, τις τιμές και τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών και των παραγωγών σε όλο τον κόσμο.

182η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων | ΣΥΜΗ |15-18 Νοεμβρίου 2024​

Πώς επιλέγω ψυχοθεραπευτή; Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν… καθίσετε στην πολυθρόνα

Προσφορά του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη στο Ορφανοτροφείο Ρόδου

Ρόδος: Κατέληξε ο 18χρονος που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ ύστερα απο τροχαίο δυστύχημα

Στα 34 με 60 είμαστε στην «ενηλικίωση», στα 60 με 70 στην όψιμη ενηλικίωση και μετά τα 78 στην «τρίτη ηλικία»

Πηγή: iefimerida.gr – Στα 34 με 60 είμαστε στην «ενηλικίωση», στα 60 με 70 στην όψιμη ενηλικίωση και μετά τα 78 στην «τρίτη ηλικία» -Τι υποστηρίζει μελέτη – iefimerida.gr

Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Ο Μελ Γκίμπσον στο Άγιον Όρος – Στη Μονή Χιλανδαρίου για πνευματική απομόνωση
Next Article Ποια είναι η νέα τολμηρή ταξιδιωτική τάση που κερδίζει έδαφος

Μείνε συντονισμένοι

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

Τελευταία νέα

Νέος υπουργός Μετανάστευσης ο Θάνος Πλεύρης
ΕΛΛΑΔΑ
28/06/2025
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εγγραφές και μεταγραφές σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΠΑΙΔΕΙΑ
28/06/2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δύο ακόμη παραιτήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας
ΕΛΛΑΔΑ
28/06/2025
Ποια είναι η νέα τολμηρή ταξιδιωτική τάση που κερδίζει έδαφος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
28/06/2025
Notos News - Ακούς - Βλέπεις - ΔιαβάζειςNotos News - Ακούς - Βλέπεις - Διαβάζεις
Follow US
© 2024